piątek, 27 grudnia 2013

Rolada szpinakowa

Roladka szpinakowa to bardzo popularna przystawka na przyjęciach. Propagowanie zdrowej żywności doskonale wpisuje się w to "danie". Szpinak ceniony za swe wartości odżywcze niemalże całkowicie stanowi zawartość zielonego biszkoptu. Roladkę najczęściej wypełnia się masą serową i wędzonym łososiem, ale można też dowolnie ją modyfikować dodając np. szynkę, paprykę czy inne smaki. Ja zazwyczaj robię ją w wersji szpinakowo-serowej, w ten sposób pragnę okazać pamięć o wszystkich gościach, szczególnie tych, którzy mięsa i ryb nie jedzą. Zapraszam..

Rolada szpinakowa
Składniki:
750 g szpinak(może być mrożony), 100 g mąka, 4 szt jajka, 200 g feta, 100 g ricotta, sól i pieprz do smaku, przyprawy i zioła do smaku ( np. czosnek, pietrusza, zioła prowansalskie) wg waszych upodobań smakowych;
Wykonanie:
1.Szpinak ugotować na parze ok 10 minut. Ostudzić i odcisnąć ewentualną wodę.
2.Zblendować szpinak.
3.Dodać mąkę i zółtka – zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.
4.Białka ubić na sztywną pianę i połaczyć ze szpinakiem.
5.Ciasto na biszkopt wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać brzegi lamą szerokiego noża. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
6.Po upieczeniu przestudzić szpinakowy biszkopt.
7.W odzielnym naczyniu zmiksować ser feta i ricottę, doprawić do smaku solą,pieprzem przyprawami, ziołami. Można też dodać przeciśniety przez praskę czosnek czy kawałki warzyw, zioła ( opcjonalnie).
8.Masę serową rozprowadzić na biszkopcie. Całość zwinąć w rulonik i wstawić na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroić w plastry i podawać jako zimną przekąskę;
Smacznego!

Iwona

2 komentarze:

  1. Znam nadzienie w wersji serowo-rybnej, nie pomyślałam, żeby pominąć łososia, fajnie! Wiosną proponuję do ciasta dodać świeżą pokrzywę, dodatkowa porcja zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.