Precle bawarskie, precle tyrolskie, precle posypane solą, makiem czy sezamem, słodkie, słone, cienkie i grube.. to przysmak kojarzany szczególnie z Niemcami, choć dziś można spotkać je praktycznie wszędzie; Podobno wymyślił je pewien mnich z południowej Francji - po upieczeniu chleba zostało mu trochę ciasta i postanowił przygotować coś w nagrodę dla dobrze uczących się dzieci. W jednej z wersji legendy, mnich spletł tak ciasto by przypominało Trójcę św.( trzy otwory), w drugiej splot ma przypominać skrzyżowane ręce modlących się dzieci. Bez względu, którą wersję usłyszymy według tej opowieści precle mają korzenie religijne.
Kolejna legenda tym razem odnosi się do charakterystycznego koloru precli, mówi, że powstał on dzieki podwójnemu upieczeniu pieczywa przez zaspanego piekarza. Inne natomiast głoszą,że precle wymyslił piekarz, który został skazany za krzywoprzysięstwo. Aby odzyskać wolność musiał upiec chleb przez który można zobaczyć trzy kształty słońca. Która legenda jest najbliższa prawdy nigdy się nie dowiemy, jednak po dziś dzień możemy cieszyć nasze podniebienie pysznymi chrupiącymi preclami.. Zapraszam na ich domową wersję..
Precle domowe |
Składniki na 4-5 precli: 250 g mąka, 150 ml woda ciepła,12 g drożdże świeże, 1 łyżeczka soli, 1
łyżeczka cukru, 25 g masła;
Roztwór do obgotowania
precli 10%-owy sody oczyszczonej np. 2l wody – 20 g sody oczyszczonej;
Wykonanie:
1.Jak w każdym cieście
drożdzowym zacząć od zrobienia rozczynu. Drożdże rozetrzeć w 1/3 letniej wody,
dodać cukier,łyżkę mąki i odstawić na kilka minut do „ruszenia”. Następnie do
większej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, ręsztę wody wymieszanej z solą,
miekkie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Można
też użyć miksera z odpowiednimi końcówkami. Następnie uformować kulkę z ciasta
i odstawić na 1 h do wyrośniecia.
2. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnice posypaną mąką i jeszcze raz wyrobić. Następnie podzielić na 5 równych części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości min. 50 cm, im dłuższy tym łatwiej będzie zawijać precle.
3.Zawijać precle: końce wałka przybliżamy do siebie formując półkole w dolnej części, następnie jeden koniec kładziemy na drugi, tak by kilka centymetrów wystawało, następnie jeden koniec przekładamy nad drugim i obydwa końce przylepiamy do półkola. Tak uformowane precle zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4. W tym czasie przygotować roztwór 10 procentowy z sody oczyszczonej, w moim wypadku 2,7 litry wody i 27 g sody. Roztwór doprowadzić do wrzenia.
5.Wyrośnięte precle gotujwać 30 sekund w roztworze. Następnie wyjmująć łyżką cedzawkową, delikatnie osuszyć na ściereczce i położyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Precle posypać kryształkami soli, sezamem lub makiem. Jak kto woli. Następnie wkłożyć je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie można delektować się pysznymi preclami.
2. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnice posypaną mąką i jeszcze raz wyrobić. Następnie podzielić na 5 równych części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości min. 50 cm, im dłuższy tym łatwiej będzie zawijać precle.
3.Zawijać precle: końce wałka przybliżamy do siebie formując półkole w dolnej części, następnie jeden koniec kładziemy na drugi, tak by kilka centymetrów wystawało, następnie jeden koniec przekładamy nad drugim i obydwa końce przylepiamy do półkola. Tak uformowane precle zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4. W tym czasie przygotować roztwór 10 procentowy z sody oczyszczonej, w moim wypadku 2,7 litry wody i 27 g sody. Roztwór doprowadzić do wrzenia.
5.Wyrośnięte precle gotujwać 30 sekund w roztworze. Następnie wyjmująć łyżką cedzawkową, delikatnie osuszyć na ściereczce i położyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Precle posypać kryształkami soli, sezamem lub makiem. Jak kto woli. Następnie wkłożyć je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie można delektować się pysznymi preclami.
Smacznego!
Iwona
mniam :D
OdpowiedzUsuń