niedziela, 8 grudnia 2013

Polędwica wieprzowa w szynce szwarcwaldzkiej zapiekana w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa cieszy się u nas dużym powodzeniem, chudziutkie, smaczne mięso, łatwe w przygotowaniu i piękne w podaniu, zadowoli każdego "mięsożernego" gościa. Niestety znikoma ilość tłuszczu w polędwicy sprawia, że bardzo łatwo ją przesuszyć, dlatego ja zawsze przed włożeniem do piekarnika, obsmażam ją bardzo dokładnie ze wszystkich stron, by zatrzymać soki mięsne w środku, również po upieczeniu należy odczekać kilka minut przed krojeniem. Zapraszam na szczegółowy przepis i na inspirację...


Składniki:
na marynatę: 2 łyżki miódu, 10-15 ml oliwy extra vergin, 2 ząbki czosnku,2 listki szałwi, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki,1 łyżeczka musztardy, sól do smaku, szczypta chili;
Pozostałe składniki:150 g ciasto francuskie, 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, 300-400 g polędwicy wieprzowej;
Wykonanie:
1.Wszystkie skłdniki marynaty wymieszać ze sobą do jednolitego połaczenia się ich między sobą;
2.Polędwicę natrzeć marynatą, zanurzyć ją w jej reszcie i odstawić na kilka godzin (min 2h) do lodówki, raz na jakiś czas przekręcić mięso by każda jego część przeszła aromatami;
3.Następnie obsmażyć polędwicę na dużym ogniu polewając cały czas pozostałą marynatą, aż do uzyskania rumianego koloru ze wszystkich stron;
3.Na cieście francuskim rozłożyć obok siebie plastry szynki, położyć na nich usmażoną polędwicę,następnie owinąć ją najpierw plastrami szynki,a następnie ciastem francuskim.
4.Wierzch ciasta posmarować mlekiem ( dla złotego koloru).
5.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20-30 min ( w zależności od wielkości kawałka mięsa, moje było dla dwóch osób ( ok-300 g) więc wystarczyło 20 minut).Gdyby ciasto francuskie zbyt szybko zaczeło się przyrumieniać przykryć wierzch folią aluminiową;
6.Po upieczeniu odczekać 5-7 minut, a następnie kroić w plastry.Podawać dowolnie np. na sałacie czy z sosem czosnkowym itp.;
Smacznego!              

Iwona

2 komentarze:

  1. Wykwintne i eleganckie danie, chętnie skusiłabym się na kawałek takiej polędwicy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.