poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne kąski kurczaka i śliwka w boczku - przekąski na Sylwestra

Do Sylwestra już tylko 1 dzień, pora na ostatatnie zakupy, przygotowania i omawiania imprezowego menu. Być może  ktoś z Was jeszcze się waha i brakuje mu kulinarnych inspiracji, z tej okazji mam dla Was przepis, na małe, pyszne i szybkie kąski kurczaka. Na wszelkich imprezach znikają bardzo szybko, prawie zawsze je robię i sama też w międzyczasie podjadam :) Składniki podałam orientacyjne, gdyż ten przepis jest tak prosty, że jeszcze nigdy nie ważyłam do niego składników, poza tym zależy też od apetytu gości, u mnie zazwyczaj jest duży wybór przekąsek, kanapeczek, koreczków, że wszystkiego robię po trochu, tak aby staczyło i się nie zmarnowała. Myślę, że jesteście w stanie, sami ocenić doskonale Wasze zapotrzebowanie i  dopasować ilość do imprezy. A tymczase zapraszam na smaczny kąsek..


Pikantne kąski kurczaka na imprezę
Składniki (orientacyjnie): pierś kurczaka ok. 300 g, boczek wędzony  w plasterkach 100g, salsa harissa lub jakiś inny pikantny sos  1-2 łyżki, 1-2 ząbki czosnku,  2-4 łyżki oleju, sól do smaku;
Na sosy: śmietana, czosnek, zioła, papryczka chili i słodka, majonez, sól do smaku;
1.Pierś kurczaka pokroić w miarę równą kostkę np. (1,5 cm x 1,5 cm); Posolić;
2.W miseczce wymieszać łyżkę ( lub 2 wg preferencji smakowych- my lubimy mocno pikantne) pikantnego sosu z olejem i posiekanym czosnkiem, dodać pokrojone mięso, wymieszać i odstawić na 1 h do lodówki;
3.Po tym czasie każdy kawałek kurczaka owijać jedną warstwą cienkiutkiego plasterka boczku, przypiąć wykałaczką i ustawiać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia aż do wykończenia składników;
4.Zapiec ok. 30 minut w temp. 180 stopni tuż przed podaniem;
5.Sosy: sos czosnkowy – ząbek czosnku posiekać lub przepuścić przez praskę, w naczyniu wymieszać taką samą ilość majonezu i śmietany (np. 2łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu), dodać czosnek, doprawić solą do smaku;
sos paprykowy –postępować jak poprzednio zastępując czosnek papryczką chili i słodką wg upodobać smakowych;

sos ziołowy – postępować jak w sosie czosnkowym zastępując czosnek dowolnymi ziołami np. rozmarynem, szałwią, ziołami prowansalskim;

Przy okazji zrobiłam również śliwki w boczku, cieszą się zawsze dużym powodzeniem na imprezach...
śliwka w boczku
Składniki: suszone śliwki wędzone – ilość wg uznania, gorąca woda, boczek w plasterkach, ewentualnie żółty ser;
1.Sliwki namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej godzine; Po tym czasie osuszyć i owinąć boczkiem, spinając całość wykałaczką; do śliwki można też dołączyć kawałki sera np. wędzonego oscypka;
2. Tak przygotowane śliwki zapiec 20-30 minut w 180-200 stopniach;

Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku 2014!!!
Iwona

2 komentarze:

  1. i głodna się zrobiłam. Pięknie się wszystko prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki w boczku uwielbiamy / dodajemy jeszcze po kawałku orzecha włoskiego do środka / :)
    Pozdrawiam serdecznie.Szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku życzę !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.