czwartek, 19 grudnia 2013

Piernik świąteczny

Kiedy cały dom pachne cynamonem, goździkami, czekoladą i przyprawami korzennymi,  nikt nie ma wątpliwości, kto siedzi w piekarniku, to "pan piernik"! Jeden raz w roku, w ten szczególny czas świąteczny, to ciasto musi się u nas pojawić! 
Bardzo aromatyczne, słodkie i mówiące "tak, to zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia!" Zapraszam..
Piernik
Składniki: 200 ml miodu, 100 g cukru, 2 szklanki mąki,1 łyżka sody, 100 g masła, 50 ml mleka, 2 łyżki kakao, 5 kostek czekolady gorzkiej, 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu, 3 jajka, ½ szklanki posiekanych orzechów, ½ szklanki rodzynek, 2 łyżki powideł śliwkowych ( + do przełożenia piernika), 2 łyżki rumu;
Na polewę: 100 g czekolady gorzkiej i 50 g masła, 1 łyżka prażone migdały ;
Wykonanie:
1.Miód, masło, cukier, 5 kostek czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, przyprawę do piernika,kakao, 2 łyżki powideł rozpuścić razem w rondelku,a następnie ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
2. Zółtka odzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka połączyć z mlekiem i cały czas miksując wlać wcześniej przygotowaną masę miodowo-korzenną, dodać mąkę i sodę, wymieszać. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3.Rodzynki osuszyć i oprószyć mąką, dodać do ciasta, następnie dodać orzechy i wymieszać całość.
4.Przelać ciasto do keksówki i piec do suchego patyczka w 160 stopniach (ok.60 minut);
5.Upieczone, ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół;
6.Powidła lekko podgrzać z 2 łyżkami rumu, posmarować nimi połowę piernika i przykryć drugą;
7.Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, wymieszać i polać piernik. Posypać wierzch prażonymi migdałami. Zostawić do zastygnięcia, po tym czasie piernik gotowy!
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Iwona

2 komentarze:

  1. witam właśnie zamierzam piec na święta piernika i jestem ciekawa czy długo schodzi z wyrobieniem takiego ciasta i czy dla osoby która nigdy tego nie robiła da radę ?

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis podany wyżej jest na piernik prosty w wykonaniu, czas około 2h wraz z pieczeniem; nie wiem jaki zamierzasz piernik piec, bo jest kilka rodzaji, są takie, które dojrzewają przez miesiąc, czy taki prosty i szybki jak ja; ja w każdym bądź razie zanim zrobiłam pierwszy piernik w życiu, zaczełam od pierniczków,potem się przełamałam do piernika, dziś robie go wręcz "na oko" :) życzę udanych wypieków i jedyne co mogę powiedzieć, to fakt, że praktyka czyni mistrza, czasem coś wyjdzie za pierwszym razem, a czasem nie,ale nie wolno się poddawać,a na pewno będą wspaniałe rezultaty :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.