mini ptysie na przyjęcie i imprezy |
Ptysie
Składniki na ok
35 szt: ciasto ptysiowe- 250 ml woda, 150 g mąka, 100 g masło, 4 jajka,
szczypta soli;
Wykonanie:
1.Masło i wodę
wlać do garnka, dodać szczypte soli, włączyć zródło ciepła, kiedy woda zacznie
się gotować wsypać mąkę cały czas mieszając;
2.Po kilku
chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się
zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe,
wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
3.Do ostygniętego
ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, można sobie pomóc
mikserem i tak aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy.
4.Blaszkę pokryć
papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
5.Masę przełożyć
do rękawa cukierniczego i formować małe ptysie o średnicy ok. 2 cm; Formując
ptysie na blaszce zachować kilka cm odległości między nimi, gdyż podczas
pieczenia lekko się rozrosną.
6.Piec 15 minut w
200 stopniach, a następnie 10 minut w 160 stopniach. Podczas pieczenia nie
otwierać piekarnika. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie
za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić kremem waniliowym;
Krem waniliowy
Składniki: 4
żółtka, 40 g cukru, cukier waniliowy lub ziarenka świeżej wanili (z ¼
laski),500 ml mleka, 40 g mąki;
1.Zółtka utrzeć z
cukrem w garnku, który potem można podgrzać, dodać wanilię, mąkę i cały czas
ubijając wlać mleko.
2.Całość postawić
na malutkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie
gotować cały czas mieszając około 5 minut;
3.Po tym czasie
lekko ostudzić krem ( ale nie całkiem), przełożyć do rękawa cukierniczego i
napełniać ptysie. Na koniec całość posypać cukrem pudrem; Przechowywać w chłodnym miejscu;
Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku 2014!!!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.