poniedziałek, 30 grudnia 2013

Mini ptysie z kremem waniliowym, czyli słodkim krokiem w Nowy Rok

Tym razem nie będę się rozpisywać, gdyż przygotowania do Sylwestra naglą, zanim jednak wciągnie mnie wir pracy w kuchni, pragnę pozostawić słodką inspirację na ten wieczór. Mini ptysie na 1 kęs, wypełnione kremem waniliowym doskonale sprawdzają się na różnych imprezach. Są łatwe w przygotowaniu i niesamowicie kuszące, u mnie w domu znikneła już połowa, chybę będę musiała robić je jeszcze raz :)

mini ptysie na przyjęcie i imprezy
Ptysie
Składniki na ok 35 szt: ciasto ptysiowe- 250 ml woda, 150 g mąka, 100 g masło, 4 jajka, szczypta soli;
Wykonanie: 
1.Masło i wodę wlać do garnka, dodać szczypte soli, włączyć zródło ciepła, kiedy woda zacznie się gotować wsypać mąkę cały czas mieszając;
2.Po kilku chwilach mieszania i gotowania na małym ogniu w garnku powinna uformować się zwarta kula ciasta, która odstaje od ścianek, to znak, że ciasto gotowe, wyłączyć zródło ciepła i odstawić do wystygnięcia;
3.Do ostygniętego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając, można sobie pomóc mikserem i tak aż do wykończenia jaj i uzyskania jednolitej masy.
4.Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
5.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe ptysie o średnicy ok. 2 cm; Formując ptysie na blaszce zachować kilka cm odległości między nimi, gdyż podczas pieczenia lekko się rozrosną.
6.Piec 15 minut w 200 stopniach, a następnie 10 minut w 160 stopniach. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu wystudzić w otwartym piekarniku, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić kremem waniliowym;


Krem waniliowy
Składniki: 4 żółtka, 40 g cukru, cukier waniliowy lub ziarenka świeżej wanili (z ¼ laski),500 ml mleka, 40 g mąki;
1.Zółtka utrzeć z cukrem w garnku, który potem można podgrzać, dodać wanilię, mąkę i cały czas ubijając wlać mleko.
2.Całość postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie gotować cały czas mieszając około 5 minut;
3.Po tym czasie lekko ostudzić krem ( ale nie całkiem), przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać ptysie. Na koniec całość posypać cukrem pudrem; Przechowywać w chłodnym miejscu;

Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku 2014!!!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.