środa, 4 grudnia 2013

Mięsne sakiewki w rosole

Dziś danie bardzo tradycyjne w troche innej odsłonie, a mowa oczywiście o rosole !!! Ta potrawa to symbol polskich, niedzielnych obiadów, świątecznych menu, to coś co każdy lubi, coś na co stawia niejedna pani domu. O rosole można by dużo opowiadać, ja jednak chce dziś pokazać rosół z innej strony; Otóż wykorzystałam mięso na którym gotował się rosół, do zrobienia pierożków-mini sakiewek! Jest z tym dużo pracy, ale efekt smakowy wynagradza wszystkie trudy, a do tego nie musimy martwić się o drugie danie, tak podane sakiewki w rosole w pełni zastępują obiad dwudaniowy. Zapraszam..


Składniki: Na rosół: włoszczyzna (seler,por,pietruszka) marchewka, cebula, kura wiejska w kawałkach, sól,pieprz do smaku;
Pasta: 2 jajka i 200 g mąki pszennej ( można też użyć  w połowie  semoliny);
Nadzienie: mięso z rosołu, cebula, olej do smażenia, chochelka rosołu do podlania farszu;
Inne: parmezan starty do posypania;
Wykonanie:
1. Ugotować rosół:  kurę opalić, opłukać i włożyć do granka, dodać włoszczyznę, marchewkę przekrojoną na 4 części, opaloną cebulę, zalać zimną wodą i gotować na malutkim ogniu do miekkości  mięsa i warzyw, doprawić solą i pieprzem pod koniec gotowania; W trakcie gotowania usunąć szumowinę;
2.Mięso i włoszczyznę wyciągnąć z rosołu; Rosół przelać przez sito z gazą,tak by pozostał klarowny wywar;
3.Mąki połączyć z jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
4.W tym samym czasie przygotować farsz: odzielić ugotowane mięso od kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa; cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju; W półmisku połączyć zmielone mięso z cebulką, dodać chochelkę rosołu by farsz nie był suchy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
5.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować ręcznie lub maszynką do makaronu na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, małą szklanką (np. literatką) wycinać koła, na każde koło z ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu,zlepiać boki 0,5cm od brzegu formując sakiewki i tak aż do wykończenia ciasta i farszu;
Sakiewki gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.2 minut).
6.Na talerze nakładać porcję mięsnych sakiewek, zalać rosołem i posypać parmezanem;

Smacznego! 
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.