Dziś danie bardzo tradycyjne w troche innej odsłonie, a mowa oczywiście o rosole !!! Ta potrawa to symbol polskich, niedzielnych obiadów, świątecznych menu, to coś co każdy lubi, coś na co stawia niejedna pani domu. O rosole można by dużo opowiadać, ja jednak chce dziś pokazać rosół z innej strony; Otóż wykorzystałam mięso na którym gotował się rosół, do zrobienia pierożków-mini sakiewek! Jest z tym dużo pracy, ale efekt smakowy wynagradza wszystkie trudy, a do tego nie musimy martwić się o drugie danie, tak podane sakiewki w rosole w pełni zastępują obiad dwudaniowy. Zapraszam..
Składniki: Na rosół: włoszczyzna (seler,por,pietruszka)
marchewka, cebula, kura wiejska w kawałkach, sól,pieprz do smaku;
Pasta: 2 jajka i 200 g
mąki pszennej ( można też użyć w połowie
semoliny);
Nadzienie: mięso z rosołu,
cebula, olej do smażenia, chochelka rosołu do podlania farszu;
Inne: parmezan starty do
posypania;
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Ugotować rosół: kurę opalić, opłukać i włożyć do granka,
dodać włoszczyznę, marchewkę przekrojoną na 4 części, opaloną cebulę, zalać
zimną wodą i gotować na malutkim ogniu do miekkości mięsa i warzyw, doprawić solą i pieprzem pod
koniec gotowania; W trakcie gotowania usunąć szumowinę;
2.Mięso i włoszczyznę
wyciągnąć z rosołu; Rosół przelać przez sito z gazą,tak by pozostał klarowny
wywar;
3.Mąki połączyć z
jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i
włożyć do lodówki na 30 minut.
4.W tym samym czasie przygotować farsz: odzielić ugotowane mięso od kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa; cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju; W półmisku połączyć zmielone mięso z cebulką, dodać chochelkę rosołu by farsz nie był suchy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
5.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować ręcznie lub maszynką do makaronu na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, małą szklanką (np. literatką) wycinać koła, na każde koło z ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu,zlepiać boki 0,5cm od brzegu formując sakiewki i tak aż do wykończenia ciasta i farszu;
4.W tym samym czasie przygotować farsz: odzielić ugotowane mięso od kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa; cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju; W półmisku połączyć zmielone mięso z cebulką, dodać chochelkę rosołu by farsz nie był suchy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
5.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować ręcznie lub maszynką do makaronu na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, małą szklanką (np. literatką) wycinać koła, na każde koło z ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu,zlepiać boki 0,5cm od brzegu formując sakiewki i tak aż do wykończenia ciasta i farszu;
Sakiewki gotować w osolonym
wrzątku kilka minut (ok.2 minut).
6.Na talerze nakładać porcję mięsnych
sakiewek, zalać rosołem i posypać parmezanem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.