Kutia |
Wykonanie:
1.Pszenicę zalać gorącą
wodą wraz z łyżeczką sody, odstawić na całą noc. Rano pszenicę odcedzić, zalać
ponownie czystą wodą i gotować do miekkości (ok. 2-3h); Wystudzić;
2.Mak zalać
mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Po tym
czasie odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.
Rodzynki i suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie;
3.Pszenicę
połączyć z makiem, osusznymi z wody rodzynkami oraz posiekanymi suszonymi
owocami i orzechami, dodać skórkę pomarańczową.
4.Miód lekko
podgrzać i rozcieńczyć ze śmietanką, połączyć z masą pszenno-makową. Wymieszać
dodać rum lub aromat rumowy, spróbować czy słodycz kutii nam odpowiada, jeśli
nie, dosłodzić; My wolimy mniej słodką dlatego ilość miodu/ cukru są
orientacyjne;
Ps. Kutia najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień, dlatego nie zrażajcie się od razu do niej :)
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.