niedziela, 22 grudnia 2013

Kutia

Kutia to tradycyjny polski deser podawany w wigilię Bożego Narodzenia. Ma on w swych składnikach wszystko to, co według staropolskich wierzeń powinno zagwarantować dobrobyt i urodzaj na przyszły rok - mak i pszenica - symbole urodzaju, dostatku i płodności, orzechy -symbol zdrowia i mądrości, suszone owoce oznaczają natomiast zdrowie i urodę; Wiekowa tradycja mówi sama za siebie - kutia na wigilijnym stole musi być! 
Kutia
Składniki: pszenica ekologiczna – 150 g, 1 łyżeczka sody, mak 200 g, mleko ok 300-400 ml,rodzynki 100g, 1łyżka  skórka z pomarańczy, miód 100-150 ml, 50 ml śmietanka 36%, garść suszonych bakali (orzechy włoskie, laskowe, migdały i inne suszone owoce np. morele, figi itp.),2 łyżki rumu (opcjonalnie) lub aromat rumowy, ewentualnie cukier puder do dosłodzenia;
Wykonanie:
1.Pszenicę zalać gorącą wodą wraz z łyżeczką sody, odstawić na całą noc. Rano pszenicę odcedzić, zalać ponownie czystą wodą i gotować do miekkości (ok. 2-3h); Wystudzić;
2.Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie odcedzić i przepuścić 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Rodzynki i suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie;
3.Pszenicę połączyć z makiem, osusznymi z wody rodzynkami oraz posiekanymi suszonymi owocami i orzechami, dodać skórkę pomarańczową.
4.Miód lekko podgrzać i rozcieńczyć ze śmietanką, połączyć z masą pszenno-makową. Wymieszać dodać rum lub aromat rumowy, spróbować czy słodycz kutii nam odpowiada, jeśli nie, dosłodzić; My wolimy mniej słodką dlatego ilość miodu/ cukru są orientacyjne;

Ps. Kutia najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień, dlatego nie zrażajcie się od razu do niej :)

Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.