Składniki:
1 szt fenkuł, bułka
tarta do posypania, 50 g masła, sól do smaku,2 ząbki czosnku, 50 g startego parmezanu;
Wykonanie:
1.Odciąć zieloną cześć fenkułu (zostawić do dekoracji -opcjonalnie), białą bulwę kopru pokroić
na ósemki, a następnie na pół - w grube plasterki;
2.Obgotować na
parze ok 15-20 minut
3.Rozpuścić masło
z 2 ząbkami czosnku, wlać do formy do pieczenia, ułożyć obgotowane kawałki fenkuła, posypać
szczyptą soli i pieprzu;
4.Bułkę tartą
wymieszać z parmezanem i posypać nią kawałki fenkuła; Na wierzch położyć kilka
listków masła;
5.Włączyć
piekarnik i ustawić temp. na 200 stopni. Wstawić formę do piekarnika na 20-25
minut (piec do zarumienienia); Gotowe!
Smacznego!
Iwona
I znow wspaniale warzywo jakim jest fenkul z tarta buleczka? Kalafior w buleczka, brukselka z buleczka
OdpowiedzUsuń:( kiedy zaczniemy jesc jak ludzie?
Cerber się znalazł, jedz jak chcesz umrzesz zdrowsza, tłuszcz jest nośnikiem smaku i wyżej wymienione warzywa z masełkiem i tarta bułeczką smakują wyśmienicie. Kalina zrobiłem jest pyszne dziękuję ;o).
OdpowiedzUsuńOczywiście Iwonie dziękuję przepraszam za pomyłkę, tak mnie Kalina zbulwersowała bo co ja nie "ludź" ale już mi przeszło ;o)
OdpowiedzUsuń