sobota, 14 grudnia 2013

Dorada w ziołach prowansalskich

Dorada to bardzo pyszna, delikatna w smaku ryba morska. Wspaniale smakuje pieczona... idealna do lekkich zup rybnych, a  mała ilość ości sprawia, że doskonale nadaje się również jako danie główne dla dzieci. Polecam serdecznie...




Składniki: 1 szt dorada (ok. 400-500g),1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 2 listki szałwi, 1/2 papryczki chili, opcjonalnie szczypiorek, 50 ml wino białe wytrawne, olej do skropienia, sól do smaku;
Wykonanie:
1.Dorade wypatroszyć, usunąć łuski, dobrze wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym,następnie zrobić dwa poprzeczne cięcia na grzbiecie każdej ze stron.
2.Natrzeć doradę solą.
Czosnek, zioła,szczypiorek, szałwie posiekać oraz wymieszać razem, następnie natrzeć nimi rybę, 1/3 wsadzić do środka ryby, odrobinę  we wcięcia, resztę na grzbiecie.Skropić olejem z oliwek i białym winem.
3.Rybę szczelnie owinąć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
4.Podawać całą i przy gościach łyżką ściągnąć  skóre, odzielić płetwy, głowę  i delikatnie na talerze zebrać same filety.
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.