Składniki: 1 szt
dorada (ok. 400-500g),1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 2 listki
szałwi, 1/2 papryczki chili, opcjonalnie szczypiorek, 50 ml wino białe
wytrawne, olej do skropienia, sól do smaku;
Wykonanie:
1.Dorade
wypatroszyć, usunąć łuski, dobrze wypłukać, osuszyć ręcznikiem
papierowym,następnie zrobić dwa poprzeczne cięcia na grzbiecie każdej ze stron.
2.Natrzeć doradę
solą.
Czosnek, zioła,szczypiorek,
szałwie posiekać oraz wymieszać razem, następnie natrzeć nimi rybę, 1/3 wsadzić
do środka ryby, odrobinę we wcięcia,
resztę na grzbiecie.Skropić olejem z oliwek i białym winem.
3.Rybę szczelnie
owinąć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
na 20-25 minut.
4.Podawać całą i
przy gościach łyżką ściągnąć skóre, odzielić płetwy, głowę i delikatnie na talerze zebrać same filety.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.