wtorek, 10 grudnia 2013

Ciasto z grejpfrutem

Sezon na cytrusy w pełni, a jednym z nich jest grejpfrut! Przez jednych lubiany,a innych znienawidzony, cały sekret grejpfruta tkwi w dokładnym usunięciu gorzkiej skórki i wyjadaniu samego soczytego miąższu. Dla wielbicieli tego owocu mam słodkie co nieco - ciasto z grejpfrutem. Zapraszam..


Składniki:
130 g masło, 100 g cukier, 3 szt jajka,100 g mąka pszenna, 80 g mąka ziemniaczana,1 szt grejpfrut, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:
1.Grejpfruta obrać ze skórki pomarańczowej i białej, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5cm, zebrać sok, który powstał podczas obróbki grefpfruta;
2. Utrzeć masło z cukrem,dodawać stopniowo po 1 jajku,kontynuując ucieranie, dodać zebrany sok z grejpfruta,następnie obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia; Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji;
3.Formę z otworem o średnicy ok.22-24 cm, wysmarować masłem, posypać cukrem i na dnie ułożyć plastry grejpfruta;
4.Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.45 minut ( do suchego patyczka);


Smacznego!
Iwona

3 komentarze:

  1. Ależ to ciacho cudownie wygląda! Przepadam za grejpfrutami, więc takie cudo to bym sobie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za tak miłe słowa, też lubię grejpfruta i polecam to proste ciasto, grejpfrut nadaje mu nie tylko fajny wygląd,ale i wilgotność;

    OdpowiedzUsuń
  3. A można zamiast maki 450 dać mąkę 500?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.