Sezon na cytrusy w pełni, a jednym z nich jest grejpfrut! Przez jednych lubiany,a innych znienawidzony, cały sekret grejpfruta tkwi w dokładnym usunięciu gorzkiej skórki i wyjadaniu samego soczytego miąższu. Dla wielbicieli tego owocu mam słodkie co nieco - ciasto z grejpfrutem. Zapraszam..
Składniki:
130 g masło, 100
g cukier, 3 szt jajka,100 g mąka pszenna, 80 g mąka ziemniaczana,1 szt
grejpfrut, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia;
Wykonanie:
1.Grejpfruta
obrać ze skórki pomarańczowej i białej, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5cm,
zebrać sok, który powstał podczas obróbki grefpfruta;
2. Utrzeć masło z
cukrem,dodawać stopniowo po 1 jajku,kontynuując ucieranie, dodać zebrany sok z
grejpfruta,następnie obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia; Mieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji;
3.Formę z otworem
o średnicy ok.22-24 cm, wysmarować masłem, posypać cukrem i na dnie ułożyć
plastry grejpfruta;
4.Wlać ciasto i
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.45 minut ( do suchego
patyczka);
Smacznego!
Iwona
Ależ to ciacho cudownie wygląda! Przepadam za grejpfrutami, więc takie cudo to bym sobie zjadła... :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za tak miłe słowa, też lubię grejpfruta i polecam to proste ciasto, grejpfrut nadaje mu nie tylko fajny wygląd,ale i wilgotność;
OdpowiedzUsuńA można zamiast maki 450 dać mąkę 500?
OdpowiedzUsuń