poniedziałek, 16 grudnia 2013

Choinka z krążków miodowych, smaczna ozdoba świątecznego stołu

Święta coraz bliżej, czas mija szybciej, zatłoczone sklepy, rozświetlone ulice i zapachy wydobywające się niemalże w każdej kuchni. Tak, świąteczny klimat czuć coraz bardziej, a moim w domu pachnie miodem i przyprawami korzennymi. Dziś próba generalna pięknej, smacznej i jadalnej choinki na świąteczy stół. Bardzo lubię zaskakiwać moich gości czymś nowym, może to być potrawa, może to być ozdoba, coś co umili świąteczną kolację, wzbudzi ciekawość, sprawi, że chwila zostanie zapamiętana na długo. W tym roku robimy miodowe choinki, bardzo proste w wykonaniu. Składają się na nie krążki miodowe, potocznie nazwywane też deskami o różnej wielkości, przełożone dowolnym kremem np. śmietankowym. Zapraszam zatem  na miodową choinkę.. jak się ją je ? Zaczynamy od góry, ściągamy po dwa ciasteczka z kremem na raz ( 1 porcja), i tak od góry do dołu, oczywiście ostatnią największą porcję można podzielić na mniejsze cześci.




Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 100 g masło lub olej roślinny,  po szczypcie- cynamon, imbir i goździki; 
Na krem: 250 ml śmietanka 30%, 1 listek żelatyny lub 2 g sypkiej; cukier puder do posypania;
Wykonanie:
1. Na stolnice lub do półmiska wsypać mąkę, cukier puder, kakao, zrobić dołek, wbić jajka, dodać masło, miód, szczyptę cynamonu, imbiru i goździków, sodę; Zagnieść  na gładkie ciasto, gdyby się zbyt kleiło do rąk podsypać mąką; Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą  i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok.2h;
2. Po tym czasie rozwałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia cieniutko na ok  0,5 cm grubości, wykroić następujące formy: koła – 1 szt średnica 18 cm, 2 szt średnica 14 cm, 2 szt średnica 11 cm, 2 szt średnica 8 cm, 2 szt średnica 4-5cm, 1 szt średnica 3 cm, gwiazda – średnica około 5 cm; Z wycinków ciasta można ponownie szybko zagnieść i wyciąć figury lub dodatkowe ciasteczka; Piec po ok.15 minut w 180 stopniach;
3.Rozpuścić żelatynę wg wskazówek na opakowaniu lub tak jak w moim wypadku namoczyć listek żelatyny w zimnej wodzie na ok 3-5 minut, nastąpnie odcisnąć z wody, przełożyć do rondelka i rozpuścić na malutkim ogniu, następnie dodać kilka łyżek śmietanki by rozrzadzić żelatynę; Ubić śmietankę na sztywno z kilkoma łyżkami cukru pudru, dodać żelatynę, wymieszać; Przełożyć do rękawa cukierniczego,a jeśli nie macie nakładać krem łyżką;
4.Skomponować choinkę: Pierwsza warstwa: największy placek miodowy cukrem pudrem,a następnie na jego środek nałóżyć 2 łyżki kremu śmietankowego, na niego nałożyć 2 placki miodowe o średnicy 14 cm,posypać cukrem pudrem i na środek ponownie nałożyć 2 łyżki kremu, przykryć kolenymi plackami o mniejszej średnicy czyli 11 cm, powtórzyć posypanie cukrem pudrem i nałożenie kremu i tak aż do wykończenia placków miodowych od tych największych do najmniejszych; Ostatnia warstwa to odrobina kremu śmietankowego udekorowana plackiem w kształcie gwiazdy;
Smacznego!
Iwona



Rady/uwagi: krem śmietankowy możesz zastąpić dowolnym  kremem np. budyniowym;

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.