Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki miodu, 2 łyżki kakao, 100 g masło lub olej roślinny, po szczypcie- cynamon, imbir i goździki;
Na krem: 250 ml śmietanka 30%, 1 listek żelatyny lub 2 g sypkiej; cukier puder do posypania;
Wykonanie:
1. Na stolnice lub do półmiska wsypać mąkę, cukier puder, kakao, zrobić dołek, wbić jajka, dodać masło, miód, szczyptę cynamonu, imbiru i goździków, sodę; Zagnieść na gładkie ciasto, gdyby się zbyt kleiło do rąk podsypać mąką; Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok.2h;
2. Po tym czasie rozwałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia cieniutko na ok 0,5 cm grubości, wykroić następujące formy: koła – 1 szt średnica 18 cm, 2 szt średnica 14 cm, 2 szt średnica 11 cm, 2 szt średnica 8 cm, 2 szt średnica 4-5cm, 1 szt średnica 3 cm, gwiazda – średnica około 5 cm; Z wycinków ciasta można ponownie szybko zagnieść i wyciąć figury lub dodatkowe ciasteczka; Piec po ok.15 minut w 180 stopniach;
3.Rozpuścić żelatynę wg wskazówek na opakowaniu lub tak jak w moim wypadku namoczyć listek żelatyny w zimnej wodzie na ok 3-5 minut, nastąpnie odcisnąć z wody, przełożyć do rondelka i rozpuścić na malutkim ogniu, następnie dodać kilka łyżek śmietanki by rozrzadzić żelatynę; Ubić śmietankę na sztywno z kilkoma łyżkami cukru pudru, dodać żelatynę, wymieszać; Przełożyć do rękawa cukierniczego,a jeśli nie macie nakładać krem łyżką;
4.Skomponować choinkę: Pierwsza warstwa: największy placek miodowy cukrem pudrem,a następnie na jego środek nałóżyć 2 łyżki kremu śmietankowego, na niego nałożyć 2 placki miodowe o średnicy 14 cm,posypać cukrem pudrem i na środek ponownie nałożyć 2 łyżki kremu, przykryć kolenymi plackami o mniejszej średnicy czyli 11 cm, powtórzyć posypanie cukrem pudrem i nałożenie kremu i tak aż do wykończenia placków miodowych od tych największych do najmniejszych; Ostatnia warstwa to odrobina kremu śmietankowego udekorowana plackiem w kształcie gwiazdy;
Smacznego!
Iwona
Rady/uwagi: krem śmietankowy możesz zastąpić dowolnym kremem np. budyniowym;
cudownie to wygląda ! ;)
OdpowiedzUsuń