sobota, 21 grudnia 2013

Bożonarodzeniowa Pieczeń Jagnięca podana z wytrawną konfiturą z kopru włoskiego

Podczas, gdy co do wigilijnego menu nie mamy wątpliwości, a jego skład przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, Bożenarodzenie i drugi dzień świąt, pozostawia dużą swobodę, co do interpretacji świątecznego obiadu, dlatego też dziś mam dla Was wyjątkową pieczeń, być może kogoś z Was zainspiruje do stworzenia innego niż dotychczas menu bożonarodzeniowego! Zapraszam...

Bożonarodzeniowa Pieczeń Jagnięca podana z wytrawną konfiturą z kopru włoskiego

Składniki:1kg jagnięcina, 200 g boczek surowy, 300 g boczek wędzony w plasterkach, 3 ząbki czosnek,papryczka chili, sól i pieprz do smaku, łyżeczka kminku,pęczek natki pietruszki, 1 średni fenkuł, 1 szt cebulka mała, pół szklanki ziaren granatu, 2 jajka, olej do smażenia, 4 łyżki cukier, 300-400 ml bulion, bułka tarta;
Wykonanie:
1.Za pomocą maszynki do mięsa zmielić razem jagnięcinę i surowy boczek;
2.Posiekać cebulkę, natkę pietruszki i 1 ząbek czosnku;
3.Do szerokiej i wysokiej miski włożyć zmielone mięso,doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cebulkę,czosnek,pietruszkę, 2 jaja,kminek i wyrobić rękami na idealnie połączoną masę miesną jak do kotletów mielonych, gdyby masa wydawała wam się zbyt luźna,podsypać odrobiną bułki tartej, gdyby była zbyt zwarta dodać jeszcze jedno jajko lub odrobinę mleka;
4.Na desce rozłożyć warstwę plasterków boczku, wyłożyć na nie masę miesną, uformować cylinder i zawinąć plasterkami boczku; Za pomocą pędzelka posmarować wierzch olejem; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić pieczeń na 40-50 minut; Przed pierwszym krojeniem odczekać 15-20 minut by mięsne soki mogły się ustabilizować w środku pieczeni,a nie wypłynąć;
5.Podczas, gdy pieczeń się piecze przygotować wytrawną konfiturę: fenkuł (koper włoski) przekroić na 4 części, usunąć głąb, a następnie pokroić w małą kostkę; Posiekać czosnek i papryczkę chili; Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać czosnek i chili, po chwili smażenia dodać pokrojony fenkuł; Po 3 minutach podsmażania zalać bulionem, posolić, dodać cukier, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu ok.40 minut (do miekkości);Po tym czasie konfiturę ostudzić, dodać do niej czerwone nasionka granatu, które nie tylko dodadzą koloru, ale i odrobinę kwaskowego smaku - wymieszać;
6.Pieczeń kroić w plastry, na wierzch kłaść po łyżce wytrawnej konfitury;


Smacznego!

Uwagi/ rady: jeśli nie masz dostępu do jagnięciny, możesz zastąpić ją cielęciną;


Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia!
życzy
Iwona!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.