sobota, 30 listopada 2013

Wieniec Estoński

Dziś mam dla Was bardzo fajny przepis na cynamonowy Wieniec Estoński; Bardzo proste, pyszne ciasto drożdżowe, pachnące cynamonem i upieczone w efektowny sposób; Można go też przełożyć masą marcepanową, makową czy inną zamiast cynamonowej, lecz ja uwielbiam tę najprostszą i na taką Was właśnie zapraszam..

Wieniec Estoński
Składniki: 300 g mąki, 25 g drożdży, 125 ml mleko, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki cynamon, 60 gr masła, 1  jajko;
 Wykonanie:
1.Wyrabić ciasto :
-mąkę przesiać do miski
-w letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru, pół
łyżeczki soli,łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę by rozczyn ruszył;
- rozpuścić 40 gr masła;
-wlać rozczyn do mąki, zacząć wyrabiać,następnie dodać jajko,
kontynuować wyrabianie,na samym końcu dodać ostudzone
rozpuszczone masło.
-wyrobione ciasto odstawić na 1 h do wyrośnięcia
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stół/stolnicę posypaną mąką i
rozwałkować na grubość 5 mm.
3.Resztę masła rozpuścić i posmarować nim wierzch rozwałkowanego
ciasta.
4.W szklance wymieszać 3 łyżeczki cynamonu i 3 łyżeczki
cukru.Oprószyć nim całe ciasto, a następnie zwinąć w rulonik.
5.Rulonik ciasta przeciąć wzdłuż na pół
6.Kawałki ciasta przekładać miedzy sobą, tak jakbyśmy robili
warkoczyk. Wierzch posmarować jeszcze masłem i posypać resztą
cynamonowego cukru.
7.Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
8.Właczyć piekarnik na 180 stopni. Piec 25-30 minut, aż do zarumienienia.



Ostrzegam - cały dom pachnie cynamonem :)
Smacznego !
 
Iwona 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.