środa, 27 listopada 2013

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to bardzo popularna u nas  propozycja na pożywne danie, a przy tym bardzo apetyczne; Składa się ono zazwyczaj z dużego placka ziemniaczanego i gulaszu wołowego, tu jednak nie ma stałej zasady, w ostatnich latach w propozycjach menu wielu resteuracji i lokali placek po węgiersku można spotkać w wersjach z różnymi galaszami, od tradycyjnego wołowego, poprzez cielęcy,aż po ten z dziczyzny czy nawet  wegetariański. Ważne by było mega pysznie;
U mnie w domu ze względu na małe dziecko najlepiej sprawdza się gulasz cielęcy, to mięso bardzo wszystkim smakuje, jest delikatne, rozpływające się w ustach, w sam raz by zadowolić różne gusta. Zapraszam..


Placek po węgiersku z gulaszem cielęcym

Składniki:
Na placki ziemniaczane:
500 g ziemniaki,1 szt jajko,1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 100 g mąka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki,olej do smażenia;
Na gulasz cielęcy:
500 g cielęciny,50-70 g przecieru pomidorowego,1  papryka,1  cukinia,1  cebula,
1  papryczka chili, szczypta słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, mąka do obtoczenia,olej do smażenia;
 Wykonanie:
1.Cebulkę posiekać, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę;
2.Mięso pokroić w kostkę o średnicy 2 -3 cm. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na dużym ogniu.
3.Dodać do smażącego się na patelni mięsa  rozdrobnioną papryczkę chili, słodką paprykę i cebulę, smażyć razem kilka minut, następnie dodać połowę cukini i papryki pokrojonych wcześniej w kostkę;
3.Po kilku minutach całość zalać wodą, dodać przecier pomidorowy,doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć palnik i dusić na małym ogniu około 1-1,5h. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (gdyby zbyt dużo się wygotowało);
4.Na 10 minut przed końcem dodać wcześniej pozostawioną drugą połowę cukini i papryki pokrojonej w kostkę. Warzywa,które były dodane na początku podczas gotowania rozpadły się i nadały charakterystyczny smak gulaszowi, te dodane na końcu zostaną lekko obgotowane, dzięki czemu podczas jedzenia będą chrupiące i będziemy je czuć.
4.Po tym czasie gulasz wyłączyć;
5. Ziemniaki,cebulę i czosnek zetrzeć na tartce o "małych oczkach".Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Chochelką nabierać trochę masy ziemniaczanej, kłaść na patelnie formując duże placki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
6.Placki odsączyć z oleju i kłaść po jednym na talerzu, polać chochelką gulaszu, złożyć na pół i wierzch  również polać gulaszem;
Smacznego!

Iwona Drwal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.