Dziś mam dla Was deser z owocu, który uwielbiam, czyli jabłko!!! Sezon na nie właśnie trwa, więc można tanim kosztem przyrządzić wspaniałe desery na każdą okazję! Jednym z nich jest moje autorskie jabłko, wypełnione pomarańczą, rodzynkami, aromatyzowane winem, wanilią, imbirem i cynamonem, coś dla zmysłów wzroku i podniebienia. Zapraszam..
Jabłko Adama |
Składniki:
2 jabłka,1 pomarańcza czerwona tarocco, 20 g rodzynki, 10 g masła,10 ml rum, 70 ml białe wino wytrawne, 50 gr cukru,¼ laski wanili, imbir (szczypta), cynamon ( szczypta);
Wykonanie:
1 : Rodzynki namoczyć w gorącej
wodzie,aromatyzowanej rumem - czas 20 minut.
2:
Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1 łyżce
masła. W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok,
mieszając dość często.
3: Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody
rodzynkami.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek.
Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek.
Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.
4: Do środka jabłka wożyć po "listku"
masła. Wypełnić pomarańczowo-rodzynkową masą.
5: Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać
cukrem, cynamonem i imbirem. Polać białym winem. Do foremki włożyć kawałek laski wanili
i plasterek pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego
piekarnika 180 stopni na pół godziny.
6: Wyjąć jabłka z piekarnika. Soku, który się
wytworzył podczas pieczenia jabłek w foremce nie wylewamy, wręcz przeciwnie
wlewamy go na patelnie i na dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do
lukrowej konsystencji.
7 : Tak przygotowany lukier nakładamy na talerz (1-2
łyżki).Na niego położyć upieczone jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego
samego lukru. Można podawać z łyżką bitej
śmietany.
Gotowe –smacznego !
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.