piątek, 29 listopada 2013

Jabłka w cieście naleśnikowym

Uwielbiam jabłka w cieście naleśnikowym, robię je dosyś często, zwłaszcza gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a żadnego wypieku w domu nie ma; Robi je się dosłownie w kwadrans, a smakują tak bajecznie, że nie sposób opisać. Bardzo prosty deser, który zachwyca swoim smakiem. Zapraszam..

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki dla 2-4 osób: 2 szt jabłka Reneta, 100 g mąka, 100 ml mleko, 1 łyżka cukru, 
2 łyżki rumu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cynamonu,1 szt jajko, olej do smażenia, 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia; 
Wykonanie:
1.Do miski wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cynamon, rum,mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dlatego jeśli jest zbyt rzadkie dosypać mąki, jeśli zbyt gęstę dolać odrobinę mleka. 
2.Z białka ubić gęstą pianę i dodać ją do ciasta naleśnikowego. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut. 
3.W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na okrągłe plasterki o grubości 5mm. 
4.Każdy plasterek jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na oleju do zarumienienia z obydwu stron.
5. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i ulubionym dżemem. 

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

  1. Zgadzam się jest to pyszna propozycja i nie tylko z jabłkiem :)
    Nada się też świetnie banan , kiwi , kaki ... wszystkie smakują wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.