czwartek, 3 października 2013

Roladka z ciasta francuskiego, szpinaku i parówek

Dziś coś, co idealnie sprawdza się na przyjęciach jako poczęstunek. Roladka ciekawie wygląda i świetnie smakuje.. zapraszam..

Roladka z ciasta francuskiego, szpinaku i parówek 


Składniki:
ciasto francuskie  300 g
7-8 plasterków szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej
100 g serka ricotty
szpinak swieży lub mrożony 100 g
2-3 łyżki parmezanu
sól,pieprz do smaku
3 parówki
żółtko+5 ml mleko,do posmarowania;

Wykonanie:
1.Ugotować  szpinak na parze (max 10 minut).Pozostawić do wystygnięcia.
2.Zmiksować szpinak z ricottą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
3.Na cieście francuskim rozłożyć warstwę szynki.
4.Na szynkę wyłożyć i rozsmarować szpinak z ricottą.
5.Na dwóch końcach ciasta położyć parówki.
6.Zwijać ciasto jednocześnie z obydwu końców do środka; Gdy końce ciasta się spotkają lekko przygnieść by się połaczyły.Ciasto odwrócić by zwijana część była pod spodem.
7.Rozbić żółtko z mlekiem i posmarować ciasto.Jeśli lubicie można też posypać wierzch ulubionymi ziołami.
8.Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
9.Gdy ciasto przestygnie, pokroić w plasterki.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. uwielbiam tego typu wypieki:) a ze szpinakiem to chętnie bym zjadła bo dawno nic z nim nie robilam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.