sobota, 5 października 2013

Kurczak "palce lizać"

Bardzo lubię delikatne i soczyste mięso kurczaka pieczonego w rękawie, do tego może ono przybierać przeróżne wersje smakowe, wystarczy dobrać ulubione przyprawy i weklepać je w mięso. Dziś zapraszam was właśnie na taką autorską wersję kurczaka, którego zapach i smak potrafi zachwycić niejedno podniebienie..
                                                                                           
Kurczak palce lizać
Kurczak "palce lizać"


Składniki:
ok.1 kg kurczak w całości,
30-40 g masło,
sól do smaku,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka imbiru mielonego,
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 gałązki tymianku
1 szt - limonka,

Sposób przygotowania:
1.Do miseczki włożyć masło w temperaturze pokojowej, dodać wszystkie przyprawy ( imbir,pieprz, chili, papryka słodka), posiekany czosnek,skórkę otartą z limonki i listki tymianku; Wszystko razem mieszać łyżką drewnianą aż do osiągniecia jednolitej masy;
2.Kurczaka opalić na ogniem (jeśli trzeba), opłukać,a następnie dokładnie osuszyć i natrzeć solą;
W tak przygotowanego kurczaka wklepać masło roztarte z przyprawami,również w środku i tam gdzie się da nawet pod skórką; Na samym końcu obłożyć go kilkoma plastrami limonki;
Kurczaka zamknąć szczelnie w worku do pieczenia i odstawić na 1-2 h do lodówki ( można również dłużej, np. jeśli idziecie do pracy, można go przygotować rano itp);
3.Tak przygotowanego kurczaka piec w 220 stopniach 1h, ostatnie 10 minut rozciąć worek do pieczenia by skórka złapała rumieńców;
ps. kurczaka można również piec bez rękawa, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i raz na jakiś czas polewaćgo sokiem który wytworzył się poczas pieczenia;
4.Kurczak palce lizać gotowy, porcjować i podawać - smacznego!

Iwona

1 komentarz:

  1. Pieczony kurczak smakuję wspaniale, niedawno robiłam i tak się zachwyciłam, że mam ochotę znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.