wtorek, 15 października 2013

Hummus - libańskie śniadanie

Hummus to bardzo popularna wegańska pasta z cieciorki i  tahini, pochodząca z Libanu,dziś znana i doceniana na całym świecie. Najczęściej konsumowana z chlebem,pitą, macą czy też jako salsa do surowych warzyw (marchewka,seler, koper włoski itp.); Jest prosta w przygotowaniu i może być ciekawą alternatywą dla zdrowego śniadania.

Hummus - libańska pasta z cieciorki

Składniki:
200g ugotowana cieciorka (ew.z puszki), 3 łyżki sezamu, 3łyżki oleju z oliwek, sól,pieprz do smaku, 1 łyżka soku z cytryny,1 ząbek czosnku (można ominąć);
Wykonanie:
1.Cieciorkę namoczyć w wodzie na całą noc. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok. 2h, posolić dopiero pod koniec,gdy cieciorka będzie już miekka. Ostudzić.Jeśli używacie cieciorki z puszki ten punkt ominąć.
2.Przygotować tahini: uprażyć sezam na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć), ostudzić,a następnie zmiksować w blenderze wraz z olejem z oliwek;
3.Do zmiksowanego tahini dodać czosnek,cytrynę,cieciorkę i zmiksować blenderem,dodając odrobinę wody z gotowania cieciorki lub wody mineralnej,tak by pasta nabrała mazistej, pulchnej i lekkiej konsystencji;
4.Pastę można dowolnie urozmaicić dodając np. posiekaną natkę pietruszki czy kmin włoski itp. Hummus gotowy.
Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.