środa, 16 października 2013

Ciasteczka babci

Czy wy też tak macie, że gdy wpadnie wam w ręce stary zeszyt mamy czy babci przypominacie sobie czasy, kiedy wszystko było takie pyszne i wyjątkowe ? Karpatke i ciasteczka zanosiło się do piekarni, a wieczorem po nie wracało z dumą i uśmiechem od ucha do ucha ? Jeśli tak, to dziś mam dla was przepis na wspaniałe ciasteczka mojej babci, twarde z wierzchu i kruche, rozpadające się wręcz po przełamaniu w środku... pychota..

Domowe ciasteczka babci



Składniki:
500 g mąki
200 g cukier
2 szt jajka
125 ml mleka
125 g masła lub smalecu
8 g amoniaku spożywczy
skórka z  ½ cytryny
1 saszetka cukru wanilinowego
Wykonanie:

1.Mąke* przesiać przez sitko wraz z cukrami i amoniakiem.
2.Dodać mleko oraz masło (roztopione na parze ale tylko w połowie i dobrze wystudzone), całe jajka oraz skórkę z cytryny;
3. Wyrobić dobrze całość;
4.Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki do schłodzenia na min pół godziny;
5.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, znów szybko wyrobić i rozwałkować na dość grube ciasto (ok.1 cm);
6.Ciąć dowolne kształyt np. prostokąty jak u mnie;
7.Blaszke pokryć papierem do pieczenia;
8.Ułożyć ciasteczka w kilkucentymetrowej odległości od siebie, gdyż będą rosnąć podczas pieczenia;
9.Wierzch posmarować za pomocą pędzelka mlekiem lub żółtkiem z mlekiem i pospyć cukrem;
10.Piec 13-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni;
11.Poczekać aż wystygną i dopiero zciągnąć je z blaszki;
12.Najlepiej smakują zamoczone w kawie, mleku czy herbacie;

* 1/3 mąki można zastąpić mąka pełnoziarnistą lub zmielonymi migdałami

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.