czwartek, 26 września 2013

Słodka focaccia

Wszyscy znamy pulchną, pachnącą rozmarynem, włoską focaccię, ale jest też mniej znana słodka wersja tego wypieku. Ja przygotowuję ją dosyć często, jest prosta w przygotowaniu, rozpływająca się w ustach po upieczeniu, zazwyczaj nie uleży u nas dłużej niz 2h :) Zapraszam do wypróbowania..



Składniki:
250 g mąki, 150 ml mleka, 50 g cukru, 50 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 5 g swieżych drożdży;
Wykonanie:
1. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże;
2.Przesiać mąkę do naczynia o pojemności, która pozwoli na swobodne w nim wyrabianie;
3.Mąkę zalać ciepłym mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami i zacząć wyrabiać; Po kilku minutach dodać cały czas wyrabiając cukier, potem sól; Po około 10 minutach wyrabiania dodać masło pokrojone w kostkę i kontynuować wyrabianie do jego wchłonięcia; Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie i odstające od ręki;
4.Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, z wyrobionego ciasta uformować kulę i położyć na środek wysmarowanej formy; Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta ( ok.30min);
5.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, delikatnie palcami ugniatając rozprowadzić ciasto w formie tak by tworzyło okrągły placek - focaccię; Tak rozprowadzone ciasto w formie ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1h;
6.Po tym czasie posypać wierzch ciasta szczyptą cukru i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 25-30 minut (do zarumienienia wierzchu);
7.Focaccię ostudzić przed podaniem, smacznego!


Słodka focaccia



Z pozdrowieniami
Iwona

2 komentarze:

  1. to na pewno nie jest foccacia, tylko placek drożdzowy! foccacia jest cieniutka....

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety muszę Cię rozczarować, tj. orginalna słodka foccacia di Chieri z kilkuset letnią tradycją, może nie jest rozreklamowana i znana, ale kto interesuje się kulturą Włoch na pewno ją zna;
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.