sobota, 21 września 2013

Odwracane ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami robię dosyć często, zazwyczaj jest to ciasto kruche, dziś jednak chciałam coś bardziej puszystego, lekkiego,a mimo to soczyście śliwkowego.. tak oto powstało odwracane ciasto ze śliwkami, zapraszam...

Odwracane ciasto ze śliwkami
Odwracane ciasto ze śliwkami

Składniki:
300g (dowolna odmiana) śliwki,150g pszenna mąka,150 g mąka ziemniaczana,4 szt jajka,70 g masło,100 ml mleko,120 g cukier,szczypta sóli,2 łyżeczki proszek do pieczenia,1 łyżeczka skórki z cytryny,
 Sposób przygotowania:
Formę posmarować masłem, jeśli forma jest bez powłoki,która uniemżliwia przyczepienie się ciasta,użyć papieru do pieczenia; Dno formy posyć 1 łyżką cukru;
Sliwki umyć i osuszyć; Pokroić w cienkie paseczki i ciasno ułożyć na dnie formy do pieczenia;Posypać odrobiną mąki ziemniaczanej lub kaszy mannej;
Odstawić na chwilę;
W tym samym czasie, odzielić białka od żółtek; białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę , żółtka utrzeć z cukrem; Do utartych żółtek dodać masło w temperaturze pokojowej i kontynuować ucieranie;
Do utartych żółtek z cukrem i masłem, dodaać stopniowo wymieszane ze sobą i z proszekiem do pieczenia mąki, oraz mleko; Dodać również skórkę otartą z cytryny;
Do gotowego ciasta dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać;
Ciasto wlać na wcześniej przygotowane śliwki;
Piec do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( około 60 minut);
Po wystygnięciu ciasta przykryć je talerzem i odwracając "do góry nogami" wyłożyć ciasto na talerz;
Zimne ciasto posypać cukrem puderem;

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.