poniedziałek, 9 września 2013

Kurczak alla papryka

 W sezonie na paprykę oprócz tradycyjnego leczo, sałatek, papryk faszerowanych itp.,  polecam wam przepis na soczystego, paprykowego kurczaka 
- gwarantuję, że nie będziecie żałować !

Kurczak alla papryka 
Kurczak alla papryka
Składniki: kurczak w kawałkach (ok. 1kg), 1-2 ząbki czosnku, masło klarowane do smażenia, 2 papryki (kolor dowolny),mała cebulka, sól/pieprz do smaku, 100-150 ml białego wytrawnego wina, 300 ml passaty pomidorowej lub 500g świeżych pomidorów, 50 g słoniny posiekana na krem z łyżką masła ( opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Kurczaka opalić nad ogniem ( jeśli trzeba)  opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Na szerokiej patelni obsmażyć kurczaka na maśle, aż do porządnego zarumienienia każdej ze stron;
3.Następnie dodać pokrojoną w grubsze paski lub kawałki paprykę, kontynować smażenie kilka minut, następnie dodać posiekany czosnek i cebulkę ( dodając je na końcu unikniemy spalenia czosnku) kontynować smażenie jeszcze kilka minut;
4.Po tym czasie dodać polpę pomidorową lub obrane ze skórki i posiekane drobno świeże pomidory; Doprawić solą i pieprzem; Wymieszać.
5.Zalać białym winem, przykryć pokrywką i dusić ok.30-40 minut;
6.Kilkanaście minut przed końcem posiekać bardzo drobno słoninę z łyżą masła aż stworzy się dosłownie krem, potem podsmażyć na miniaturowe skwareczki i dodać do kurczaka, wymieszać i kontynować duszenie;
7.Podawać kurczaka gorącego wraz z sosem pomidorowo paprykowym;
Kurczak alla papryka

Smacznego!

Z pozdrowieniami 
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.