wtorek, 13 sierpnia 2013

Przekąska ze świeżej szałwi

Stare przysłowie mówi "kto szałwię ma w ogrodzie, tego choroba nie ubodzie...”, więc i ja od roku mam własną szałwię w dolniczce. W tym sezonie rośnie jak szalona, jedne liście obrywam za kilka dni przybywa drugie tyle.. wspaniała, pachnąca, zielona! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świeżej szałwi, serdecznie polecam poniższy przepis, będziecie bardzo miło zaskoczeni ! Smakuje wybornie !

                                                         Przekąska ze świeżej szałwi



Składniki:40 liści szałwia, olej do smażenia, 50 g ser gouda lub podlaski, 1 szt jajko, do obtoczenia bułka tarta Prymat, 1 szczypta mielona papryczka chili, sól do smaku; 
Wykonanie:
 1.Liście szałwi opłukać, osuszyć; 
2.Wybierać po 2 o podobnej wielkości i kłaść miedzy nimi kawałek sera żółtego o grubości 2-4 mm; Lekko szałwie z serem przycisnąć. 
3. Tak jak poprzednio zrobić ze wszystkimi liśćmi i serem; 
4.Każdą "parę" obtoczyć w rozstrzepanym jajku ze szczyptą soli i chili, a następnie w bułce tartej; 
5. Smażyć na złoty kolor każdej ze stron;Po usmażeniu osuszyć z oleju na ręczniku papierowym i posypać szczyptą soli; Podawać gorące. 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.