środa, 28 sierpnia 2013

Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską

Klasyczne przystawki, dania, potrawy desery bardzo często mają swoją historię, legendę, która może was zaciekawi; Tak jak ta o melonie i szynce parmeńskiej...
Wszystko zaczeło się we okresie Średniowiecza, kiedy to panowało przekonanie, że alimenty „zimne i mokre”( jak owoce) są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też aby zbilansować ich negatywne działanie należało łaczyć je ze składnikami gorącymi lub suchymi. Z tej średniowiecznej zasady powstały najbardziej klasyczne połaczenia świata, jak m.in. melon z szynką, owoce w winie czy gruszki jedzone z serami;
Niesamowite jak z tak (dziś) niewiarygodnej zasady, powstały smaki, które nie tylko przetrwały wieki,ale wciąż bezustannie cieszą nasze podniebienie !
Zapraszam was zatem na degustację jednego z takich średniowiecznych smaków ...

 Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską 
klasyczna włoska  przystawka
 Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską 
Składniki: 1 szt dojrzały melon, 10 plastrów szynki parmeńskiej, 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu, 1-2 szt grisini ( opcjonalnie);
Wykonanie:
1. Melona dobrze schłodzić w lodówce ( kilka godzin); 
2.Następnie przekroić go wzdłuż na pół; za pomocą łyżki pozbyć się ze środka ziaren, tak by została czysta polpa; 
3.Pokroić melona wzdłuż w paski ok 2-3 cm; a następnie odkroić skórę; 
4.Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki parmeńskiej; 
5.Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i gotowe; Opcjonalnie można podać z grisini ( włoskie paluchy chlebowe); 
6.Podawać od razu; 
Smacznego!

                                                    Z pozdrowieniami
                                                              Iwona 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.