czwartek, 1 sierpnia 2013

Koktaile, frappe i smoothie - orzeźwiające bomby witaminowe na lato

      Koktajl to napój chłodzący przygotowywany na bazie zmiażdżonych, swieżych owoców z dodatkiem produktów mlecznych (jogurtu, maślanki, mleka, kefiru,śmietany); 
Frappe i smoothie to terminy, które przywędrowały do nas z zagranicy, są to praktycznie koktajle, z tą różnicą, że do frappe dodaje się również zmiksowany lód w kostkach lub lody,a popularny ostatnio smoothie oprócz owoców zawiera również warzywa, natomiast nie dodaje się do niego produktów mlecznych, które zostały zastąpione wodą lub sokami owocowo-warzywnymi; 
Każdy z tych napoi to bomba witaminowa dla naszego organizmu i duża dawka wody, dlatego w gorące dni lata warto skorzystać z dobrodziejstw świeżych warzyw i owoców i zafundować sobie taki koktail;
Na przygotowanie napojów chłodzących w zaciszu własnego domu wystarczy tylko kilka minut, można dowolnie je modyfikować według preferencji smakowych, a na potwierdzenie tego faktu zapraszam was na kilka inspiracji;

Napój melonowo-imbirowy

 Składniki: 400 g melona, 2-4 g imbiru startego lub 1 szczypta imbiru mielonego, 5-8 kostek lodu, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru brązowego lub miodu;
Sposób przygotowania:1.Melona schłodzić, a następnie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Kostki lodu zmiksować w blenderze, dodać melona,ibir, cukier i sok z cytryny,kontynuować miksowanie;
3.Zmiksowane składniki przelać do szklanki.
4.Pdawać natychmiast;


  Orzeźwiający smoothie - jabłko, seler, cytryna

Składniki: 2 szt jabłek, 1-2 gałązki selera naciowego,  sok z 1/2 cyrtyny, 200 ml wody gazowanej 
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera,zmiksować;
2.Seler opłukać, następnie pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zmiksowanych jabłek;
3.Do blenedrera wlać jeszcze sok z cytryny i wodę gazowaną; Zmiksować wszystko razem;
4.Przelać do szklanek i podawać natychmiast;



Frappe brzoskwiniowe z nutą mięty

Składniki: 3-4 szt brzoskwiń 8-10 kostek lodu, kilka listków miętej cytrynowa, 2 łyżki miódu prawdziwego, 2 łyżki soku z cytryny 
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie umyć ( można użyć ze skórką lub bez), pokroić na mniejsze kawałki;
2.Do blendera wrzucić lód, zmiksować;
3.Następnie dodać brzoskwinie, miód, liście mięty i sok z cytryny; Kontynuować miksowanie;
4.Przelać do szklanek lub pucharków i podawać natychmiast;
5.Opcjonalnie do środka można dodać brzoskwinię pokrojoną w małą kostkę. Wtedy zamiast słomki, podawać łyżkę;


                                                 Napój z arbuza

Składniki: 500 g arbuz bez skóry i pestek, 100 ml soku z pomarańczy lub cytryny, 10-15 kostek lodu i opcjonalnie miód do smaku  
Sposób przygotowania:
1.Dobrze schłodzonego arbuza pokroić na mniejsze kawałki;
2.Do blenera wsypać kostki lodu i je rozkruszyć;
3.Następnie dodać sok z cytryny lub pomarańczy i kawałki arbuza, ewentualnie miód, jeśli chemy uzyskać słodszy smak;Kontynuować miksowanie do połaczenia się składników;
4.Przelać w szklanki lub pucharki. Podawać natychmiast.


 Frappe morelowe z amaretti i lodami waniliowymi

Składniki: 500 g moreli, 200 g lodów waniliowych, 8-10 szt ciastek amaretti, 5-8 kostek lodu, 1 łyżka soku z cytryny 
Sposób przygotowania:
1.Morele opłukać, wysuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Lód zmiksować w blenderze;
3.Do lodu wrzucić ciastka ( 1-2 szt zostawić do dekoracji), sok z cytryny i owoce;Zmiksować;
4.Dodać lody wanilowe i kontynuować miksowanie do połaczenia się składników;
5.Przelać w szklanki lub pucharki, udekorować dowolnie.Podawać natychmiast.


Frappe z lodów orzechowych, amaretti i orzechów włoskich


Składniki:400 g lodów orzechowych, 50-100 g orzechów włoskich, 5 szt ciastkek amaretti, 200 ml mleka, 10-15 kostek lodu;
Sposób przygotowania:
1.Kostki lodu wrzucić do blendera, zmiksować;
2.Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować;
3.Dodać ciastka amaretti oraz lody ponownie chwile zmiksować;
4.Na samym końcu dodawać mleko stopniowo i miksować regulując przy tym gęstość frappe;
5.Przelać do szklanek lub pucharków; Udekorwać dowolnie i podawać natychmiast;


                                 Smacznego orzeźwienia!


                                 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.