poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Grzanki z ricottą i pieczonymi pomidorkami w ziołach prowansalskich

Lato to dla mnie czas pomidorów, uwielbiam je tak bardzo, że dziś kolejny przepis na coś prostego lecz niezwykle pysznego, czyli grzanki ! Niby to tylko trochę przypieczona kanapka, ale zapewniam was, że po zjedzeniu  takiej grzanki, chce się żyć, cieszyć się smakiem, latem i pomidorem! Niebo w gębie !!!

Grzanki z ricottą i pieczonymi pomidorkami w ziołach prowansalskich





Składniki: 2 kromki chleba,100 g serka ricotta,100 g pomidorków daktylowych, szczypta skórki otartej z cytryny, cukier do posypania, sól do smaku,pieprz  świeżo mielony do smaku, zioła prowansalkie do smaku, oliwa extra vergin do skropienia; 
Sposób przygotowania: 
1.Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół; ulożyć w formie do pieczenia, posypać solą i cukrem oraz ziołami prowansalskimi; Skropić olejem z oliwek, zapiec 30 minut w piekarniku rogrzanym do 180 stopni; 
2.Ricottę wymieszać z solą, pieprzem,szczyptą otartej skórki z cytryny, łyżką oleju extra vergin; 
3.Chleb podpiec albo w piekarniku albo delikatnie zgrilować;Gorący natrzeć czosnkiem, skropić oliwą; 
4.Na ciepłą kromkę wyłożyć wcześniej doprawioną ricottę; a następnie upieczone pomidorki oraz kawałki skórki z cytryny; 




                                                                                             Smacznego !!!
                                                                                                Iwona

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem co takiego jest w grzankach, ale są bardzo smaczne bez znaczenia o której porze dnia się je podaje. U mnie w domu nasz toster https://duka.com/pl/agd/tostery praktycznie nie stygnie i jestem zdania, że gdyby nie on to byśmy tak często pysznych grzanek i tostów nie jedli.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.