poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Café frappé i ciekawostki przy kawie

Dziś przepis na chłodzące Café frappé i jak na relaks przy kawie przystało, kilka ciekawostek o kawie zebranych w jednym miejscu. Zapraszam ...

Składniki: 100 ml kawy, 4-5 kostek lodu, 1-2 gałki lodów śmietankowych, 50 ml (opcjonalnie) bitej śmietany;
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć kawę w moce lub w ekspresie, odstawić do wystudzenia.
2.Wrzucić lód do blendera i zmiksować.
3.Następnie dodać zimną kawę i gałkę lodów, również zmiksować do powstania delikatniej piany.
4.Przelać w szklanki i podawać z bitą śmietaną (opcjonalnie) lub same.Można pić łyżką lub przez słomkę.



Nie wiem czy wy też, ale ja czasem przy porannej kawie zadaje sobie różne pytania: Kto odkrył kawę? Dlaczego nazwano ją „caffe”? Gdzie wyrosła po raz pierwszy? Skąd przybywa, by cieszyć moje podniebienie ?
I tak oto z biegiem czasu udało mi się ustalić wiele  ciekawostek, oto one.. 

Kto odkrył kawę? 

O odkryciu kawy, jest wiele legend. Jedna z najpopularniejszych mówi o tym,że kawę odkryły kozy. Pasąc się, skubneły „czerwonych jagód”, które wyrosły spontanicznie. Po całym dniu paszenia się, zagnane do zagrody, nie ułożyły się jak zawsze do odpoczynku,a wręcz przeciwnie były bardzo aktywne, skakały i bawiły się całą noc. Wystraszeni pasterze pobiegli po pomoc do mnichów. Mnisi postanowili zbadać te nasiona, pili z nich wywar i odkryli, że mają magiczną moc i dodają energi. Po wypicu wywaru z tajemniczych nasion, noce spędzone na modlitwach, wydawały się lżejsze,a senność przychodziła o wiele później. 
Według innej legendy Archanioł Gabriel dostarczył bezpośrednio do rąk Proroka Mahometa dar boży, jakim było ziarno „qahwa”, co oznacza „dar z nieba”. To samo słowo używane jest w arabskim do określenia wina, które podobnie jak kawa, uważane jest za „dar z nieba”. Biorąc pod uwagę aspekt religiny i ludność, słowo, które nadało imię dzisiejszej kawie, wywodzi się z arabskiego"qahwa", które następnie w języku tureckim brzmiało "akhweh" potem "qahve" i na końcu "caffe". Jego dosłowne znaczenie to "inspirujący" lub "podnosi do góry". 
Inna legenda,tym razem turecka mówi „ że Allah wypił kawę w dniu kreacji świata, herabatę następnego dnia, a wino w dzień grzechu pierworodnego”, dlatego picie wina zostało zabronione mężczyznom, Allah dał im za to kawę, napój, który wznosił na wyżyny umysłu. Picie kawy rozsprzestrzeniło się dzięki tej opowieści i stała się niezastąpionym napojem podczas wojen i bitw, miliony tureckich wojowników pijących kawę codziennie przez wiele lat, wkrótce sprawiło,że kawa stała się napojem narodowym Turcji. Do Europy kawa dotarła w XVI wieku i tu kolejna legenda, która mówi,że to dzięki Turkom, którzy wycofując się z Wiednia, zapomnieli o kilku workach kawy. Opowieść ta jest poddawana wielu wątpliwościom historyków i badaczy, twierdzą oni,że w świecie arabskim kawa była znana o wiele wcześniej ( już od X wieku) i bardzo możliwe jest, że na targach weneckich, wymiana kawą miedzy Europą i Arabią mogła pojawić się wcześniej. Konkretną datę trudno jednak ustalić. 

Gdzie wyrosło pierwsze ziarno ? 

Pierwsza roślina kawy wywodzi się z Abisynii, dzisiejszej Etiopii, skąd wzdłuż Nilu rozsprzestrzeniła się na świat arabski i egipski. Do Europy zawitała prawdopodobnie dzięki kupcom weneckim. Pierwsze kawiarnie w Europie powstały w Wenecji, Wiedniu, Marsylii i Londynie w XVIII wieku. Koniec XVII wieku i początek XVIII to również czas, w którym uprawa kawy rozszeża się na Holenderskie Indie, a następnie do Ameryki Południowej. To właśnie klimat tego kontynentu sprawi,że w przyszłości stanie się on czołowym producentem kawy.


2 komentarze:

  1. Cześć, fajny artykuł. Jeśli lubisz kawę to polecam Ci sklep EspressoArt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę i na pewno wypróbuję powyższy przepis :). Jedną z moich ulubionych jest kawa gruboziarnista, świeżo mielona w młynku. Zawsze zaparzam ją sobie w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, który nabyłem swego czasu w sklepie na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Odpowiednio zaparzona kawa mielona ma jeszcze lepszy smak i aromat. Zawsze zwracam na takie rzeczy uwagę podczas przyrządzania mojego ulubionego napoju.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.