poniedziałek, 15 lipca 2013

Wegetariański alla burger z pomidorów

Nareszcie lato, nareszcie świeże, pachnące i piękne pomidory. To warzywo to jedno z moich ulubionych i gwarantuje wam, że w najbliżyszym czasie bedzie u mnie na blogu bardzo pomidorowo, zupełnie tak jak co roku o tej porze w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie lata bez pomidorów, a wy ?

Wegetariański alla burger z pomidorów





Składniki:
2 duże,małowodniste pomidory, mąka i bułka tarta do obtoczenia,1 jajko,
1 mała mozzarella, 2-4 szt fileciki anchois, kilka listków świeżej bazylii,
sól, pieprz do smaku, olej do smażenia;
Wykonanie:
1.Pomidora/y pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm; Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku;
Podzielić na pary po 2 szt plastrów;
2.Na pierwszy plaster z każdej pary kłaść 3 cienkie plasterki mozzarelli, miedzy nimi włożyć po 1 fileciku anchois i listek świeżej bazyli, następnie przykryć drugim plasterkiem, lekko przycisnąć całość; Mozarelle można wyjąć kilka godzin wcześnie z zalewy i zostawić w lodówce by straciła trochę wody, ale niekoniecznie;
3.Tak przygotowanego "alla burgera" obtoczyć w mące,następnie w jajku i bułce tartej;
4.Powtórzyć obtaczanie w jajku i bułce po samych bokach jeszcze 2 razy ponieważ jest to tkz. "słabe ogniwo",  miedzy którym może wypłynąć mozzarella, dlatego trzeba wzmocnić boki podwójnie;
5.Smażyć na złoty kolor po kilka minut każdej ze stron; Obsmażyć również boki;
6.Po usmażeniu osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym;
7.Odrobina soli i grubo zmielonego pieprzu i gotowe. Podawać oczywiście gorącego!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.