środa, 3 lipca 2013

Uczta Babette - kulinarny klasyk filmowy

      Jedzenie jest sztuką, szczęściem, miłością, tajemniczą alchemią, która miesza składniki przyrody i duszy... to właśnie poczujemy, gdy obejrzymy „Ucztę Babette”.

"Uczta Babette" to filmowa adaptacja opowiadania Karen Blixer o tym samym tytule, w reżyserii Gabriela Axela z 1987 roku. Film nagrodzony i nominowany wielokrotnie do prestiżowych festiwali i nagród m.in. Oskar dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego w 1988r i BAFTA w 1989 roku. 
Akcja filmu rozgrywa się pod koniec XIX wieku w małej wiosce na wybrzeżu Jutlandii (Dania), w którym mieszkają dwie siostry Filippa i Martine, córki pastora i założyciela wspólnoty purytańskiej. Wychowane według surowych zasad ewangelistycznych porzucają swoje marzenia i rezygnują z miłości, nawet po śmierci ojca dalej żyją według purytańskich zasad. I tak mija 35 lat, dopóki pewnego dnia przyjmą do swojego domu, paryską emigrantkę z powodów politycznych – Babette Hersant. Barbette zajmie się domem i wniesie wiele pozytywnej energii do „zastanej” wsi. Pewnego dnia również dostanie wiadomość,że wygrała na loterii dużą sumę pieniedzy. Swoją fortunę przeznaczy na przygotowanie obiadu w setną rocznicę urodzin zmarłego pastora. Obiad, który wzniesie gości na wyżyny doznań zmysłowych i emocjonalnych. Ze specjalnie sprowadzonych z Francji zastaw i produktów Barbette przygotuje dania pełne kolorów, wyrafinowanych gustów, najlepszych win, radości, harmonii i piękna. Obiad ten przełamie bariere pozornie skromnego życia mieszkańców purytańskiej wioski. Sprawi, że goście staną się radośni i otworzą się na „smaki życia”. Film toczy się bardzo powoli,lecz jest zdecydowanie wart obejrzenia, a dania, które zobaczycie zaskoczą niejednego smakosza. Po tym filmie zapragniecie ugotować coś wspaniałego, coś niepowtarzalnego, coś co wywoła wielkie emocje! 
A co przygotowała Babette ? Jej menu to czysta sztuka kulinarna, a ja ograniczam się do wstawienia kilku kadr z filmu, bo opisać się tego nie da słowami.


1. Rosół z żółwia 

2. Bliny gryczane z kawiorem i kwaśną śmietaną 

3. Pieczona przepiórka z sosem z czarnych trufli 


4. Mix sałat 

5. Mix francuskich serów 

6. Babka z rumem 

7. Mix owoców 

8. Kawa 
9. Mix ciasteczek: kruche i makaroniki 
A do tego najwykwintniejsze wina: Amontillado Clos de Vougeot 1845, Champagne Veuve Clicquot 1860;



"Uczta Babette" to klasyk filmowy, którego nie możecie przegapić. Jego sceny, słowa zostają na zawsze w pamięci, choćby to kiedy Babette po wydaniu całej fortuny, wypowiada  słowa:
"artysta nigdy nie jest biedny, ma coś więcej niż inni - talent".....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.