wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym

      Jak podaje Food Standards Agency, opierając się na wynikach badań Royal Society of Chemistry przy Uniwersytecie w Cambridge, truskawka posiada wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, na uwagę zasługuje szczególnie jej bogactwo w antyoksydanty, których zawartość przekracza 20-krotnie inne alimenty. Jest też cennym źródłem witaminy C, A oraz fosforu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i innych mikroelementów, pozostając przy tym owocem bardzo dietetycznym, 100 gr truskawki nie przekracza 30-40 kalorii. Warto też wiedzieć, że truskawka spożywana bez dodatków cukru itp. ma zbawiennie właściwości dla naszych zębów, a wszystko to dzieki dużej zawartości ksylitolu, popularnego składnika gum przeciwpróchniczych. Dlatego dziś zamiast truskowkawego deseru pragnę zaproponować ten wspaniały owoc w sałatce. Wypróbujcie - warto!!!


Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym




Składniki na 2 porcje:
250 gr rukola 
50 gr ulubionego sera ( powinien być grana padana w kawałkach, ale przetestowałam różne sery i praktycznie z każdym komponuje się dobrze) 
100 gr truskawki swieże 
olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego 
pieprz biały  do smaku 
sól do smaku 
Wykonanie: Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.