niedziela, 21 lipca 2013

Pikantne Cappuccino

Pikantne Cappuccino to przystawka, którą serwuję na zimno wraz z pieczywem. Składa się ona z pikantnego sosu pomidorowego i puszystego kremu z serka ricotty. Delikatny krem i pikantny sos tworzą razem przepyszny, śródziemnomorski duet.

                                                       Pikantne Cappuccino



Składniki:
400 gr passaty pomidorowej
1 ząbek czosnek
2 suszone papryczki chili
kilka listków świeżej bazyli
50 g śmietany 18%
200 gr serka ricotta
sól do smaku
2 łyżki oleju z oliwek
Wykonanie:
1.Na oleju zeszklić posiekany czosnek i papryczki chili.
2.Dodać pasatę pomidorwą. Posolić i dusić pod przykryciem ok.20 minut.
3.Po tym czasie pikantny sos pomidorowy dobrze zblendować i odstawić do przestudzenia.
4.Napełnić sosem szklanki do wysokości ¾ i odstawić na pół godziny do lodówki.
5.W międzyczasie, na kilka minut przed wyjęciem szklanek z lodówki, ubić śmietanę z serkiem ricotta na puszystą masę,doprawić solą, dodać posiekaną bazylię.
6.Masę z serka z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wierzch sosu pomidorowego.
7.Przyozdobić dowolnie np. listkami bazyli i papryczką chili.
8.Podawać jako przystawkę wraz z pieczywem.
Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.