wtorek, 2 lipca 2013

Ekspresowe kokardki

W upalne letnie dni, zawsze mam w domu kilka sprawdzonych składników: swieżą bazylię, pomidorki koktajlowe, tuńczyka i makaron. Można z nich wyczarować bardzo smaczne i ekspresowe dania, tak jak te:

Kokardki pełne zdrowia

 
 Składniki dla 4 osób: 500 gr makaron kokardki; 250 gr tuńczyk w oleju ; swieża bazylia pęczek; 250 gr mozzarella;15 ml olej extra vergin ; 500 gr pomidorki koktajlowe; sól, pieprz czarny do smaku;
Wykonanie:

1.Pomidorki opłukać i przekroić na połówki. 
2.Mozarellę wyjmąć z zalewy i pokroić w kostkę. 
3.Tuńczyka odsączyć z oleju i „rozczesać” widelcem. 
4.Bazylię opłukać,osuszyć i większe liście przerwać w rękach na pół. 
5.Wymieszać w dużym naczyniu pomidorki,mozzarellę, tuńczyka,bazylię, polać oliwą extra vergin. 
6.Ugotować farfalle al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
7.Po ugotowaniu makaronu nie płukać, gorący dodać do misy z resztą składników i wymieszać,wtedy temeratura makaronu zetnie mozzarellę,a ta stanie się delikatnie „ciągnąca”. 
8.Odrobina swieżego pieprzu i gotowe !


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.