poniedziałek, 15 lipca 2013

Domowe przetwory z pomidorów - passata

Jeśli macie nadwyżkę pomidorów lub po prostu lubicie robić swoje własne przetwory na zimę w myśl zasady "wiem co jem", polecam zrobić domową passatę, która idealnie nadaje się do późniejszego przygotowywania sosów na bazie pomidorów. Nie jest to nic trudnego, a w zimie będzie jak znalazł. Zatem do dzieła:

                                                 Domowa passata pomidorowa





Składniki: 2-4 kg podłużne pomidory Lima,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru ( w razie potrzeby skosztować i doprawić więcej ),kilka listków świeżej bazyli, 2 łyżki oliwy extra vergin; 
Wykonanie:
1.Przebrać pomidory, usunąć te z plamami lub innymi znakami niedoskonałości; Następnie je umyć ;
2. W dużym garnku zagotować wodę;
3.Na wrzącą wodę wrzucić pomidory;
4.Gotować 1 minutę;
5.Następnie pokroić na większę części i przetrzeć je przez sitko lub przepuścić przez dużą praskę. Dla ułatwienia można je wcześniej obrać ze skórki; Skóry, nasiona i resztki wyrzucić;
6.Przetarte pomidory przelać do garnka, doprawić solą, cukrem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny;
7.Tuż przed końcem dodać swieże listki bazyli, wcześniej umyte i osuszone oraz 2 łyżki oliwy z oliwek;
8.Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wysterylizowanych słoików, liście bazyli usuwamy i wyrzucamy;Słoiki zakręcamy;
9.Następnie należy passatę zapasteryzować; W tym celu każdy,że słoików owinąć ścierką kuchenną tak by podczas gotowania w garze nie miał bezpośredniego kontaktu z garnkiem czy sąsiednim słoikiem, bo pęknie;
Tak owinięte słoiczki wstawić do garnka, zalać ciepłą wodą tak by przykryte były pokrywki,doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut; Jeszcze gorące słoiki postawić "do góry nogami".
Dobrze zakonserwowane słoiki po wystudzeniu powinny mieć wklęśniete pokrywki; Jeśli któryś ze słoików jej nie ma, passata nie nadaje się do dłuższej konserwacji;
10. Tak przygotowaną passatę przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy;

Smacznego!!!

Z pozdrowieniami

Iwona 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.