poniedziałek, 29 lipca 2013

Domowe lody pistacjowe - przepis

Dziś małe odstępstwo od obiadowych dań, ale za to mam dla was mój ulubiony letni deser - domowe lody pistacjowe. Uwielbiam je odkąd byłam dzieckiem. Pamiętam czasy, kiedy na lody szło się w niedzielę po mszy świętej i to był najbardziej oczekiwany przeze mnie moment, zawsze brałam białe i zielone, czyli śmietankowe i pistacjowe, całe dwie gałki lodowego niedzielnego szaleństwa. Dziś czasy się zmieniły, lody  te z lodziarni i te domowe możemy mieć kiedykolwiek zapragniemy. Nic tylko cieszyć się życiem i latem..


Domowe lody pistacjowe





Składniki: 100 g niesolonych, obranych pistacji, 120 g cukru, 400 ml mleka, 100 ml śmietanki 30%, 2 żółtka;
Wykonanie:
1.Do lodów pistacjowych najlepiej wybrać pistacje niesolone; Jeśli są nietostowane, należy je wyłożyć na blaszkę,rozgrzać piekarnik do 160 stopni i włożyć je na 7-10 minut ( nie więcej), w połowie tostowania zamieszać je;
Następnie obrać je z brązowej skórki, tak by zostały same zielone orzeszki, jeśli któryś się nie chce obrać nie ma to znaczenia, może być też ze skórką.
2.Obrane pistacje wrzucić do blendera i miksować je tak długo aż staną się praktycznie płynną masą 

( wypuszczą z siebie aromat i olejki);
3. Mleko i śmietankę wlać do jednego garnka, dodać masę pistacjową oraz połowę cukru - całość zagotować;
4.W tym samym czasie ubić żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
5.Do ubitych żółtek dodawać stopniowo gorące mleko pistacjowe cały czas mieszając. 
6.Jaja z mlekiem postawić spowrotem na palnik i doprowadzić prawie, że do wrzenia (kiedy zobaczymy pierwsze "bąbelki" gotującej się masy od razu wyłaczyć i zdjąć garnek z ognia).
7. Odstawić masę do ostudzenia, a następnie przełożyć do naczynia nadającego się do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Wyjmować co jakiś czas i mieszać całość by nie wytworzyły się kryształki lodu i nie zamieniły lodów w kamień. 
Po kilku godzinach mrożenia ( i mieszania) lody gotowe. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Domowe lody są najsmaczniejsze :)


    Nominuję Cie do Liebster Award - zapraszam po nominacje
    http://czarujacaklasykasmaku.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-award.html :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.