poniedziałek, 15 lipca 2013

Babka olejowo-jogurtowa

Dzis przedstawiam wam sprawdzony przepis na babkę olejową z dodatkiem jogurtu. Jest to jedna z moich ulubionych bab. Dzięki swojej cytrynowej  nucie i dużej wilgotności ciasta, nie tylko pysznie smakuje, ale bardzo długo utrzymuje świeżość, a ja mogę cieszyć się nią przy porannej kawie nawet kilka dni z rzędu.

Babka olejowo-jogurtowa o cytrynowej nucie




Czas przygotowania: ok.75 min

Składniki
250 gr mąki
150 gr cukru
3 jajka
100 gr jogurtu naturalnego
120 ml oleju rzepakowego
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
1.Ubić całe jaja z cukrem do „białości”- na puszystą pianę. 
2.Następnie cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników: 
- najpierw olej,
-potem skórkę  i sok z cytryny,
- jogurt, 
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia; 
3.Przelać do podłużnej formy i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni  przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!
Z pozdrowieniami 
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.