wtorek, 25 czerwca 2013

Spaghetti z homarem - fotoprzepis krok po kroku

Wczoraj pokazałam wam jak poradzić sobie z wypatroszeniem homara, dziś pora na danie, które z niego zrobiłam. Ponieważ w półkilogramowym skorupiaku "mięska" jest niewiele by zjeść konkretny obiad, postanowiłam zrobić pyszne spaghetti;


Spaghetti z homarem





Składniki dla 2 osób: homar kolczasty (langusta) 1 szt ( ok.500 gr), 100 ml brandy do flambirowania; spaghetti 250 -300 gr,1/2 papryczki chili,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,1 ząbek czosnku,150-200gr pomidorków daktylowych bez skórki, mały pęczek swieżej bazyli, mała cebulka biała,olej z oliwek extra vergin do smażenia; sól, pieprz do smaku;

Wykonanie:
1. Przygotować następujące składniki:posiekaną cebulkę, 100 ml białego brandy, 1 zgnieciony ząbek czosnku, opłukaną i osuszoną bazylię, pomidorki daktylowe obrane ze skórki; 
2. Ponieważ homar kolczasty wymaga tylko kilku minut gotowania by nie był twardy i gumowy, zacząć od wrzucenia spaghetti na wrzącą wodę ( gotować wg wskazówek na opakowaniu "al dente"); 
3. Na kilku łyżkach oleju extra vergin zeszklić,cebulkę, chili, paprykę słodką,czosnek; zarumieniony czosnek wyjąć i dodać homara w kawałkach lub w całości, miąższem w dół i skorupą do góry;


4. Po minucie smażenia podlać brandy i ostrożnie podpalić parujący alkohol; Flambirować ok 30 sekund, gdyby ogień sam nie zgasł przykryć pokrywką na chwilę;





5. Następnie dodać posiekane pomidorki i bazylię,doprawić szczyptą soli; Dusić na dużym ogniu około 2-4 minut.





6. Dodać ugotowane al dente spaghetti, wymieszać by całe pokryły się sosem, gdyby większe części homara przeszkadzały w tej czynności, wyjąć je na chwilę z sosu; 
Podawać gorące najlepiej w towarzystwie wytrawnego wina Brut.






Gotowe !





Smacznego !

Z pozdrowieniami
Iwona

1 komentarz:

  1. Jakoś nigdy nie miałam okazji jeść homara :) Trzecie zdjęcie naprawdę zjawiskowe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.